ETIOPIA -Istorie invaluita in mister si legende

 

 

ADDIS ABEBA – AKSUM – LALIBELA – GONDER – PARCUL NATIONAL MUNTII SIMIEN – BAHIR DAR – LACUL TANA – CASCADA NILULUI ALBASTRU – CHEILE NILULUI ALBASTRU – SATE TRADITIONALE (Amhara & Oromo) – ENTOTO

 

Plecare: 20.10.2015 (9 zile/8 nopti)

  

Va invitam sa descoperiti o tara ce a fost cunoscuta vreme de secole drept «imperiul ascuns». O tara cu o fascinanta istorie multimilenara, cu o diversitate de populatii si culturi uimitoare si cu nenumarate caracteristici geografice neobisnuite. Veti vizita locuri de pelerinaj ortodox de o frumusete neegalata, veti descoperi o arhitectura unica in lume si veti trai experiente dintre cele mai variate.

 

Ziua 1 (20 octombrie): BUCURESTI – ISTANBUL – ADDIS ABEBA

Intalnire cu insotitorul de grup la aeroportul Otopeni, ora 08:00. Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines la ora 10:05. Sosire in Istanbul la ora 11:30. Decolare din Istanbul la ora 18:55. Sosire in Addis Abeba la ora locala 00:15 si transfer la hotel Caravan 3* sau similar.

 

Ziua 2 (21 octombrie): ADDIS ABEBA – AKSUM

Mic dejun. Transfer la aeroportul din Addis Abeba pentru zborul spre Aksum, fosta capitala a unui imperiu care se intindea din nordul Etiopiei si Eritreea pana dincolo de Marea Rosie in Peninsula Arabica, considerat in prezent cel mai sfant loc din Etiopia. Sosire si cazare. Intreaga zi este dedicata vizitarii acestui oras cu o istorie bogata si indelungata, devenit in prezent important loc de pelerinaj pentru crestini. Potrivit legendei, in secolul X i.Hr., regina din Saba, mentionata in Biblie si in Coran, a locuit la Aksum, unele locuri, precum “baia reginei” amintind inca de ea. Dupa vizita facuta de regina din Saba inteleptului Solomon, mai multi conducatori din trecut ai Etiopiei au sustinut ca erau descendenti ai unui barbat pe nume Menelik, care se presupune ca ar fi fost copilul rezultat in urma unei povesti de dragoste dintre Solomon si aceasta regina. Mai mult, potrivit legendelor, Menelik ar fi adus de la Ierusalim in Aksum Chivotul Legii, cufarul in care se aflau cele doua table de piatra pe care erau scrise cele Zece Porunci primite de Moise pe muntele Sinai. Insa dovezile arheologice si istorice plaseaza primele asezari din zona cu cateva secole mai tarziu. Aksum a fost centrul primului imperiu etiopian, fondat la sfarsitul secolului al IV-lea i.Hr., ce a devenit unul dintre cele mai puternice din Orientul Mijlociu in primele secole ale erei crestine. In perioada sa de glorie in secolul al IV-lea, sub domnia regelui Ezana, intregul imperiu a fost convertit la crestinism, fiind al doilea stat din lume care a declarat crestinismul religie de stat. Turul include vizita vestigiilor care amintesc de vremurile sale de glorie si datorita carora situl a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: faimoasele Stele de la Aksum – obeliscuri masive din piatra, ridicate deasupra mormintelor conducatorilor din Aksum, biserica Sfanta Maria din Sion – in a carei capela se spune ca s-ar afla Chivotul Legii, ruinele Palatului Reginei din Saba, Baia Reginei, Mormintele Regilor Bazen, Kaleb si Gebre Maskal. Cazare la hotel Consolar 3* sau similar in Aksum.

 

Ziua 3 (22 octombrie): AKSUM – LALIBELA

Mic dejun.  Transfer la aeroportul din Aksum pentru zborul spre Lalibela, important oras religios situat in regiunea muntoasa Amhara, capitala tarii in timpul dinastiei Zagwe (sec XII si XIII) sub denumirea initiala Roha. Ulterior, orasul a primit numele regelui Lalibela, cel care, potrivit legendelor a jurat ca va crea aici un nou Ierusalim. Multe locuri din Lalibela poarta denumiri biblice, inclusiv raul Iordan care curge prin oras. Toate cele 11 biserici superbe, sculptate in stanca de culoare rosiatica, ii sunt atribuite lui Lalibela desi unele ar putea sa fi fost facute din ordinul altor conducatori. Fiecare din aceste biserici, impodobite cu frumoase fresce si sculpturi, este unica in ceea ce priveste marimea, forma si modul de realizare. Acestea reprezinta cele mai importante si mai misterioase obiective turistice ale Etiopiei, adevarate capodopere arhitecturale, fiind declarate Patrimoniu Cultural UNESCO. Aceste biserici in care preotii ortodocsi au slujit neintrerupt incepand din secolul XII, sunt considerate sacre pentru zecile de milioane de etiopieni de confesiune ortodoxa. Acesta este principalul loc de pelerinaj cu ocazia Craciunului (sarbatorit pe 7 ianuarie), atat pentru ortodocsii etiopieni, cat si pentru turistii care doresc sa guste din farmecul unor ritualuri religioase unice. Turul include vizita primului grup de sase biserici: Bet Golgotha – unde, potrivit legendelor, este inmormantat regele Lalibela, cunoscuta in special pentru picturile murale, Bet Medhane Alem – locul in care se pastreaza crucea regelui Lalibela, probabil cea mai mare biserica monolit existenta, Bet Maryam – consacrata Maicii Domnului si impodobita cu frumoase fresce si sculpturi, Bet Meskel (Casa Crucii)– in grotele careia traiesc inca pustnici, Bet Mikael si Bet Danaghel. Cazare la hotel Top Twelve 4* sau similar in Lalibela.

 

 

Ziua 4 (23 octombrie): LALIBELA

Mic dejun. Dupa vizita bisericii Nakuta La’Ab, numita dupa nepotul si succesorul regelui Lalibela, se vor vizita celelalte cinci biserici sapate in piatra care, potrivit legendelor, au fost construite cu ajutorul ingerilor. Turul incepe in vestul vaii Iordanului cu Bet Gyorgis, biserica inchinata sfantului Sf. Gheorghe – protectorul Etiopiei, cea mai frumoasa biserica sculptata in roca si imaginea-simbol a Lalibelei. Biserica este sculptata pana la o adancime de 12.50 metri sub nivelul solului, iar tavanul este sub forma unei cruci grecesti. Continuarea vizitelor cu grupul de biserici situate la sud de raul Iordan: Bet Emanuel – probabil fosta capela regala, apreciata de istoricii de arta pentru exteriorul sau elaborat, Bet Merkorios – o cladire folosita drept inchisoare, Bet Abba Libanos – despre care se spune ca a fost construita de vaduva lui Lalibela, dupa moartea acestuia si Bet Gabriel-Rafael – biserica dedicata arhanghelilor Gabriel si Rafael. Spre seara, vizita unei case traditionale pentru a asista la celebra ceremonie a cafelei si pentru a degusta bauturi locale. Etiopia este considerata astazi leaganul cafelei Arabica si este un producator principal de cafea boabe. Cazare la hotel Top Twelve 4* sau similar in Lalibela.

 

Ziua 5 (24 octombrie): LALIBELA – GONDER

Dis-de-dimineata, dupa micul dejun, plecare spre fosta capitala a tarii in sec. XVII – XIX, orasul fortareata Gonder (330 km), situat strategic la poalele Muntilor Simien. Gonder a fost fondat oficial in 1635 de Imparatul Fasilides, fiind un oras infloritor pentru mai bine de 200 de ani datorita situarii la rascrucea a trei importante drumuri caravaniere. Orasul impresioneaza in prezent datorita vestigiilor ce dateaza din acea vreme: palate si castele marete, construite in stilul Evului Mediu European, precum si biserici ortodoxe faimoase datorita picturilor cu scene biblice. Turul  incepe cu vizita Complexului Regal Fasil Ghebbi, locul de resedinta al imparatilor etiopieni in secolele XVII si XVIII. Complexul include Palatul imparatului Fasilides – cu turnurile sale incununate de domuri, probabil proiectat de un architect indian, Palatul lui Iyasu, sala mare sau “casa cantecului” a Imparatului Dawit, o sala de petreceri, grajduri, Castelul lui Mentewab, o cancelarie, o librarie si trei biserici care serveau intregul spatiu imperial. Continuarea itinerariului cu vizita “Baii lui Fasilides”, locul unde cu ocazia sarbatorii de Boboteaza (in Etiopia “Timket”) se desfasoara ritualul botezului. Spre seara se va vizita splendida biserica Debre Birhan Selassie, singura biserica veche ramasa in oras dupa invazia distrugatoare a sudanezilor musulmani din anii 1880. Tavanul si peretii bisericii sunt decorati cu picturi fascinante, dintre care cele mai celebre sunt fetele celor 104 ingeri etiopieni datorita carora biserica este considerata o adevarata “Capela Sixtina a Etiopiei”. Cazare la hotel Landmark International 4* sau similar in Gonder.

 

Ziua 6 (25 octombrie): GONDER – MUNTII SIMIEN – GONDER 

Mic dejun. Ziua este dedicata excursiei in Muntii Simien, unii dintre cei mai pitoresti munti din Africa. Datorita varfurilor semete care se inalta pana la 4620 metri (varful Ras Dashen), acestia sunt numiti Acoperisul Africii. Dupa formalitatile efectuate in oraselul Debark, intrare in Parcul National Muntii Simien, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO inca din anul 1978. De-a lungul miilor de ani, eroziunea masiva produsa in Platoul Etiopian a creat unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume cu varfuri de munte impunatoare si defilee adanci. Dar Muntii Simien nu sunt renumiti doar pentru panoramele superbe, ci si pentru speciile de animale extrem de rare care traiesc aici: maiestuoasa ibex walia – o frumoasa capra de munte care traieste pe cele mai inaccesibile stanci abrupte, lupul etiopian – cea mai rara specie canida salbatica din lume si faimoasele maimute gelada care din cauza parului lung si a petei rosii de pe piept au mai fost numite „maimuta-leu“ si „babuinul cu inima sangeranda“. De-a lungul intregii vizite in Parcul National Muntii Simien, grupul va fi insotit de un ghid local si de un cercetas etiopian specializat in efectuarea traseelor montane. Cazare la hotel Landmark International 4* sau similar in Gonder.

 

Ziua 7 (26 octombrie): GONDER – BAHIR DAR – LACUL TANA – CASCADA NILULUI ALBASTRU – BAHIR DAR

Dis-de-dimineata, dupa micul dejun, continuarea itinerariului pana la Bahir Dar (185 km). Se vor strabate campiile Dembia si Fogera avand ocazia de a observa atat culturile agricole specifice zonei cat si locuintele construite intr-un mod simplu, dar ingenios. Apoi se va ocoli Lacul Tana, cel mai mare lac din Etiopia. Sosire in Bahir Dar, unul dintre cele mai pitoresti orase din Etiopia, atat datorita localizarii sale pe malul sudic al Lacului Tana, cat si datorita bulevardelor largi marginite de palmieri, arbori si arbusti. Tur panoramic de oras si cazare la hotel Addis Amba 3* sau similar in Gonder.

 

Ziua 8 (27 octombrie): BAHIR DAR

Mic dejun. Plimbarea cu barca pe Lacul Tana va fi o experienta relaxanta dar si o ocazie de a admira bisericile construite pe diferite insulite si a simti atmosfera unica din acest loc incarcat de istorie si legende religioase. Oprire pe peninsula Zeghe pentru a vizita biserica Ura Kidane Mihret. Aceasta a fost construita in secolul XIV si este considerata de unii autori drept cea mai frumoasa biserica din toata regiunea Lacului Tana. Intoarcere la mal si plecare cu autocarul spre locul unde Nilul Albastru ofera un spectacol minunat: cascada ale carei caderi de apa sunt ca o versiune mai mica a faimoasei cascade Victoria. Intoarcere la hotelul Addis Amba 3* sau similar in Gonder.

 

Ziua 9 (28 octombrie): BAHIR DAR – CHEILE NILULUI ALBASTRU – SATE TRADITIONALE (Amhara & Oromo) – ENTOTO –  ADDIS ABEBA

Dis-de-dimineata, dupa micul dejun, plecare spre Addis Abeba. In drum, oprire pentru a admira Cheile Nilului Albastru, un defileu impresionant comparat deseori cu Marele Canion american. In apropiere de Injibara, oprire pentru a vizita un sat al tribului Amhara. Este ocazia ideala de a lua contact cu modul traditional de viata al poporului care a fost la conducerea Etiopiei mii de ani. Amharii traiesc in prezent in regiunile muntoase centrale ale Etiopiei, cultivand terenul chiar si pe varfurile muntilor batuti de vanturi.  Urmatoarea oprire este la primul pod construit in Etiopia, in secolul XVII. In apropiere de localitatea Chancho se va vizita un sat al tribului Oromo. Si acest grup etnic are propriul stil de pieptanatura, imbracaminte si arhitectura. In apropiere de Addis Abeba, se va face o oprire pe muntele care domina Orasul, Entoto, pentru a admira o frumoasa panorama. Sosire in moderna metropola Addis Abeba, capitala Etiopiei, si tur panoramic cu scurta oprire pentru ultimele cumparaturi inainte de plecare. Seara, cina de ramas bun cu spectacol folcloric intr-un restaurant traditional din Addis Abeba. Transfer la aeroportul din Addis Abeba.

 

Ziua 10 (29 octombrie): ADDIS ABEBA – ISTANBUL – BUCURESTI

Imbarcare pe cursa Addis Abeba – Istanbul, compania Turkish Airlines, cu decolare la ora locala 02:10; sosire in Istanbul la 06:40; decolare spre Bucuresti la ora 07:55. Sosire in Otopeni la ora 09:15.

 

PRET/persoana: 1795 EURO (loc in camera dubla/tripla)

Supliment camera single: 255 EURO

 

· transport cu avionul, compania Turkish Airlines, pe ruta Bucuresti – Addis Abeba – Bucuresti (escale Istanbul);

· transport cu avionul, compania Ethiopian Airlines: Addis Abeba – Aksum; Aksum – Lalibela;

· 8 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri si lodge-uri de 4* si 3*: 1 noapte in Addis Abeba, 1 noapte in Aksum, 2 nopti in Lalibela, 2 nopti in Gondar, 2 nopti in Bahir Dar;

· transport cu autocar/microbuz (dotat cu aer conditionat) pe toata durata calatoriei conform programului;

· tururile si excursiile mentionate in program;

· ghizi locali vorbitori de limba engleza;

· cercetasi si catârgii in parcurile nationale;

· ceremonia cafelei cu degustarea bauturilor locale in Lalibela;

· cina cu spectacol folcloric intr-un restaurant traditional din Addis Abeba;

· intrarile la obiectivele turistice mentionate in program;

· insotitor roman de grup si ghid local insotitor pe toata durata calatoriei.

 

· taxele de aeroport pentru zborurile internationale (obligatorii): 295 euro/persoana (pot suferi modificari, valoarea exacta va fi comunicata cu circa 3 saptamani inaintea plecarii);

· taxele de aeroport pentru zborurile interne: 195 euro/ persoana (pot suferi modificari);

· taxa de viza si procesare acte Etiopia: 50 euro/persoana (poate suferi modificari) – se achita la agentie in momentul inscrierii;

· bacsisurile pentru soferi si ghizi locali, se practica in Etiopia (aproximativ 40 USD/persoana – se vor achita insotitorului de grup, la sosirea in Etiopia);

· apa si alte bauturi la mese;

· excursiile optionale;

· asigurarea medicala (recomandata) si asigurarea storno; polita de asigurare storno se incheie odata cu contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice;

· orice alte servicii care nu sunt mentionate in program.

 

Pentru un grup de 15-19 persoane, tariful se majoreaza cu 95 euro/persoanaPentru un numar mai mic de 15 participanti pretul se recalculeaza sau excursia se reprogrameaza. De asemenea, in cazul unui grup mai mic, agentia isi rezerva dreptul de a schimba compania aeriana sau hotelurile, cu pastrarea standardelor si cu informarea prealabila a turistilor inscrisi. Locurile confirmate suplimentar fata de grupul maxim rezervat pot fi la un tarif mai mare (in functie de disponibilitatile la avion si cazare) si se supun unor reguli diferite de decomandare.

Pasaport valabil minim 6 luni de la data returului, cu cel putin 2 pagini libere // formular de viza completat de fiecare solicitant de viza // o fotografie recenta color, dimensiuni 5 cm x 5 cm.

Termen limita de transmitere a actelor pentru viza Etiopia: circa 5 saptamani inainte de data plecarii.

20.10: Otopeni 10:05 – Istanbul 11:30 / 18:55  – Addis Abeba 00:15 (21.10)

29.10: Addis Abeba 02:10 – Istanbul 06:40 / 07:55 – Otopeni 09:15

15 EURO / adult /dus-intors si 10 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasul PLOIESTI

20 EURO/adult /dus-intors si 10 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele GIURGIU, URZICENI

25 EURO/adult /dus-intors si 10 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasul TARGOVISTE

30 EURO / adult / dus-intors si 15 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele SINAIA, PITESTI, ALEXANDRIA

– 35 EURO/adult /dus-intors si 15 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele PREDEAL, SLOBOZIA

– 40 EURO/adult /dus-intors si 20 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele BRASOV, CALARASI

– 45 EURO/adult /dus-intors si 20 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele FOCSANI, SLATINA

– 50 EURO/adult /dus-intors si 30 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele CONSTANTA, CARACAL

– 55 EURO/adult /dus-intors si 30 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele CRAIOVA, RM VALCEA, BRAILA, GALATI, TECUCI, FAGARAS

– 65 EURO/adult /dus-intors si 35 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele TULCEA, BACAU

– 70 EURO/adult /dus-intors si 35 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasul SIBIU

– 80 EURO/adult /dus-intors si 45 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasele SIGHISOARA, MEDIAS

95 EURO/adult /dus-intors si 50 EURO / copil 2-12 ani/dus-intors din orasul TG MURES

 

 

 

 

 

TERMENE DE PLATA:

·          20% din pretul pachetului turistic la inscriere;

·          50% din pretul pachetului turistic cu minim 60 zile inaintea plecarii;

·          30% din pretul pachetului turistic cu minim 21 zile inaintea plecarii.

Procentul aferent primei plati sa va calcula in functie de momentul inscrierii. Daca inscrierea intervine cu mai putin de 21 zile inaintea plecarii, pachetul turistic se va achita integral.

In cazul nerespectarii termenelor de plata, Tour Operatorul isi rezerva dreptul de a anula rezervarea.

CONDITII DE ANULARE / PENALIZARI:

·          20% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 61 zile – 46 zile inaintea plecarii;

·          50% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 45 zile – 30 zile inaintea plecarii;

·          80% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 29 zile – 15 zile inaintea plecarii;

·          100% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face cu mai putin de 14 zile inaintea plecarii

IMPORTANT! Va reamintim ca incheierea unei Asigurari STORNO de calatorie poate acoperi pierderile financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Va recomandam sa uzati de acest mijloc de protectie financiara care acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei.

15.09.2015

§   In cazul neobtinerii vizei se retin penalizarile aferente momentului la care s-a aplicat pentru viza; taxa de viza este nerambursabila.

§   Documente necesare calatoriei: pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii in tara, copie xerox pasaport. Copiii au nevoie de pasaport individual.

§   Clasificarea pe stele a unitatilor de cazare din program este cea atribuita in mod oficial de Ministerul Turismului din Etiopia conform standardelor proprii; mesele incluse in pret au specific local;

§   Conducatorul de grup roman isi rezerva dreptul de a modifica programul in functie de anumite situatii obiective ce pot interveni in timpul circuitului.

§   Agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu.

§   Agentia isi rezerva dreptul de a modifica suma aferenta taxelor de aeroport in situatia in care acestea sunt impuse de terti (agentie aeriana).

§   Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.

§   Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar, seif); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor. De asemenea, in momentul efectuari cazarii, hotelul poate solicita drept garantie cartea de credit sau o anumita suma de bani rambursabila la sfarsitul sejurului.

§     Conform reglementarilor in vigoare, minorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru a fi lasati sa iasa din tara: 1. sa calatoreasca cu cel putin un adult insotitor; 2. sa aiba asupra lor acordul ambilor parinti (sau al parintelui care nu-i insoteste) legalizat la notariat; 3. adultul care-i insoteste, in cazul in care acesta nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba cazier judiciar pe care sa-l prezinte la frontiera; informatii suplimentare pe www.politiadefrontiera.ro.

§   Excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentii locale. Sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru Agentia Dream Holidays. Preturile excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor ce pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, aceasta datorandu-se faptului ca participantii vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz ghid local.

§   Oferta a fost  calculata pe baza paritatii euro/dolar valabile in luna februarie 2015; in situatia modificarii cu mai mult de 3% a acestei paritati, agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful.

§   Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.

§   Asezarea in autocar se face in ordinea inscrierilor, incepand cu bancheta a doua.

§   Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.

 

 

Share Button